logo

Арбитражен съд при Асоциация за развитие на правото

Направете търсене по номер на дело

 

Правилник на Арбитражен съм към АРП

Home / Правилник на Арбитражен съм към АРП

ПРАВИЛНИК
на Арбитражен съд при ЮЛНЦ „Асоциация за развитие на правото”

ЧАСТ ПЪРВА
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ
АРБИТРАЖЕН СЪД

чл.1 ал./1/. Арбитражният съд при ЮЛНЦ „Асоциация за развитие на правото”, наричан накратко „арбитражен съд”, е независима правораздавателна институция. Организацията на Арбитражния съд и статутът на арбитрите се определят от Устава на Арбитражния съд.
ал./2/ Арбитражният съд разрешава граждански и търговски спорове, както и спорове за попълване на празнини в договори или приспособяването им към нововъзникнали обстоятелства, независимо от това дали седалището или местожителството на едната или и на двете страни е в Република България или извън нея.

КОМПЕТЕНТНОСТ НА АРБРИТРАЖНИЯ СЪД
чл.2 ал./1/ Арбитражният съд разглежда споровете по чл.1, ал. 2, които са му възложени с арбитражно споразумение или с международен договор.
ал./2/. Арбитражното споразумение трябва да бъде писмено. Споразумението е писмено и когато се съдържа в документ, подписан от страните (включително, но не само договор, споразумение, протокол, товарителница) или размяна на писма, телекси, телеграми или други средства за съобщения или в общи условия, към които препраща сключен между страните писмен договор.
ал./3/ Писмено арбитражно споразумение е на лице и ищецът предяви иск пред Арбитражния съд, а ответникът писмено или със заявление, отбелязано в протокола на арбитражното заседание, приеме спорът да се разгледа от Арбитражен съд или извърши пред него действие, насочено към разглеждане на спора по същество (представи пълномощно по делото) или когато участвува в арбитражното производство, без да оспорва компетентността на Арбитражния съд.
ал./4/. Арбитражният съд се произнася за своята компетентност и когато тя се оспорва поради несъществуващи или недействителност на арбитражното споразумение.

ал./5/. Арбитражното споразумение, включено в договор, е независимо от другите негови уговорки. Нищожността на договора не означава сама по себе си недействителност и на съдържащото се в него арбитражно споразумение.
чл.3 ал./1/. Възражението, че арбитражният съд не е компетентен, трябва да бъде направено най-късно с отговора на исковата молба. То може да бъде направено и от страната, която е назначила или е участвувала в назначаването на арбитър.
ал./2/ Когато бъде поставен въпрос, който е извън компетентността на арбитражния съд, възражението за некомпетентност трябва да се направи веднага.
ал./З/. По възражението по предходните алинеи Арбитражният съд се произнася с определение или с решението по делото.
чл.4 ал./1/. Ако страните не уговорят друго, тяхното съгласие да възложат спора на Арбитражния съд при Асоциация за развитие на правото означава и приемане на разпоредбите на този правилник.
ал. /2/. Арбитражният съд прилага уговорените от страните правила относно разглеждането на делото, освен ако те противоречат на повелителни норми на приложимия за арбитража закон или на принципите на този правилник.
ал. /3/. По въпроси, които не са уредени в споразумението между страните, в разпоредбите на настоящия Правилник или в Закона за международния търговски арбитраж, арбитрите процедират съобразно тяхното вътрешно убеждение, ръководейки се от естеството на арбитража и предмета на спора.
ал. /4/. Страна, която знае, че не са били спазени неповелителни разпоредби на Закона за международния търговски арбитраж, изискване, предвидено от арбитражно споразумение, и въпреки това продължи да участвува в арбитражното производство, без да възрази незабавно или в предвидения за това срок, не може да се позовава на нарушението.
ЧАСТ ВТОРА
ПРЕДЯВЯВАНЕ НА ИСК. ОТГОВОР НА ИСКОВА МОЛБА
ПРЕДЯВЯВАНЕ НА ИСКА

чл.5 ал./1/. Арбитражното производство започва с подаване на искова молба пред Арбитражния съд.
ал./2/. Исковата молба се смята подадена в деня, в който постъпи в Секретариатът на Арбитражния съд – лично от страната, от пълномощник или от куриер. Ако се изпраща по пощата – в деня, отбелязан в печата на пощенската служба в мястото на изпращането.

СЪДЪРЖАНИЕ НА ИСКОВАТА МОЛБА
Чл. 6 ал. /1/. В исковата молба трябва да бъдат посочени наименованията и адресите на страните, обстоятелствата, на които се основава искът, и в какво се състои искането, а в писмения отговор на ответника – становищата му по тях.
ал. /2/. Исковата молба и отговорът трябва да бъдат представени в срок, уговорен от страните или определен от арбитражния съд.
ал. /3/. Заедно с исковата молба и отговора страните представят писмените доказателства и посочват други доказателства, които ще представят.

ЦЕНА НА ИСКА. АРБИТРАЖИ А ТАКСА
чл.7 ал./1/. Паричната оценка, предмет на делото, е цена на иска.
ал./2/. За образуване и водене на арбитражно дело, Арбитражният съд събира арбитражна такса, която се определя в зависимост от цената на иска и дали производството се разглежда в троен или в едноличен състав.
ал./3/. Страната, която е поискала делото да се разгледа от троен състав и е посочила арбитър, дължи арбитражна такса за двама арбитри, съгласно чл.1 ал.3 от Тарифата. Ако страната не заплати дължимата такса в 7 дневен срок от съобщението, искането се оставя без уважение.
ал./4/. Паричната оценка на предмета на делото е цена на иска, като цената на иска се определя от ищеца.
ал./5/. Арбитражната такса е пропорционална и се изчислява съгласно Тарифата за арбитражни такси и разноски на арбитражния съд.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕНАТА НА ИСКА
чл.8 ал./1/. Цената на иска се посочва от ищеца. Когато са предявени няколко иска, ищецът посочва цената на всеки един от тях.
ал./2/. По искове, по които оценката представлява затруднение в момента на предявяване на иска, цената на иска се определя приблизително от решаващия орган, като впоследствие се изиска допълнителна такса или се връща надвзетата съобразно цената, която решаващият орган определя при решаване на делото.
ал./З/. При предявяване на възражение за прихващане ответникът е длъжен да посочи цената на вземането си съобразно правилата на чл.7 и чл.8 ал.1 изр.1 и 2.
ал./4/. Ищецът внася арбитражна такса, определена въз основа на общата сума от цената на всички предявени искове, а ответникът внася арбитражна такса, определена въз основа на цената на предявените насрещни искове и възражения за прихващане.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА АРБИТРАЖНОТО ДЕЛО
чл.9 ал./1/. Страните в арбитражното производство са равни. Арбитражният съд предоставя на всяка от тях възможност да защити своите права.
ал./2/. Страните могат да се споразумеят за процедурата, която арбитражният съд трябва да спазва при водене на делото. При липса на споразумение арбитражният съд разглежда делото по начин, който смята за подходящ. И в двата случая той е длъжен да предостави на всяка от страните равни възможности да защитят своите права.

ПРОВЕРКА НА ИСКОВАТА МОЛБА
чл.10 ал./1/. Когато исковата молба не отговаря на изискванията по чл. 6, ал.1 или не са представени приложенията, посочени в чл. 6 ал.З се съобщава на ищеца да отстрани допуснатите нередовности. Срокът за отстраняване на нередовности е 7- дневен при дела между страни със седалище или адрес в страната и 30 – дневен при международни дела.
ал./2/. Когато адресът на ищеца не е посочен и не е известен на Арбитражния съд, съобщението се прави чрез поставяне на обявление на определеното за това място в продължение на една седмица.
ал./З/. Когато ищецът не отстрани в срока нередовностите или са налице условията на чл.17 ал.З , исковата молба заедно с приложенията се връща от Председателя на Арбитражния съд, а ако адресът не е известен, се оставя в Арбитражния съд на разположение на ищеца.
ал./4/. По същия начин се процедира и когато нередовностите в исковата молба се забележат по време на производството.
ал./5/. Поправената искова молба се смята за редовна от деня на подаването.

ОТГОВОР НА ИСКОВАТА МОЛБА
чл.11 ал./1/. След получаване на исковата молба или отстраняване на нередовностите й, внасяне на арбитражна такса и депозит за разноски, Секретарят изпраща препис от исковата молба с приложенията и списъка на арбитрите на ответника.
ал./2/. Едновременно с това на ответника се съобщава, че може да подаде писмен отговор в двуседмичен срок, задължителното съдържание на отговора и последиците от неподаването на отговор или неупражняването на права. Срокът тече от датата на съобщаването
ал./З/. Отговорът се подава в двуседмичен срок при дела между страни със седалище или адрес в страната или едномесечен срок при международни дела.
чл. 12 ./1/. Писменият отговор на ответника трябва да съдържа:
т.1 посочване на Арбитражния съд и номера на делото;
т. 2 името и адреса на ответника, както и на неговия законен представител или пълномощник, ако има такива;
т.З становище по допустимостта и основателността на иска;
т.4 становище по обстоятелствата, на които се основава искът:
т.5. възраженията срещу иска и обстоятелствата, на които те се основават;
т.6 подпис на лицето, което подава отговора.
ал./2/. В отговора на исковата молба ответникът е длъжен да посочи доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще доказва с тях, и да представи всички писмени доказателства, с които разполага.
ал./3/. Към отговора на исковата молба се представят:
1. пълномощно, когато отговорът се подава от пълномощник;
2. преписи от отговора и приложенията към него според броя на ищците.
чл.13 В срока за отговор ответникът следва да посочи името на избрания от него арбитър. Ако арбитър не е посочен, той се определя от Председателя на Арбитражния съд.
чл.14 Неподаването на отговор не означава признание на иска.
чл.15 ал./1/. С отговора ответника може да предяви насрещен иск или възражение за прихващане. За насрещния иск се прилагат съответно правилата на чл. 7-12.
ал./2/. Възражението за прихващане може да бъде направено най-късно до първото по делото съдебно заседание.

ПОСЛЕДИЦИ ОТ НЕПОДАВАНЕТО НА ОТГОВОР
чл. 16 Когато в установения срок ответникът не подаде писмен отговор, не вземе становище, не направи възражения, не оспори истинността на представен документ или не упражни правата си за предявяване на насрещен иск, не поиска Арбитражният съд да се произнесе по съществуването или несъществуването на едно оспорено правоотношение, от което зависи изхода на делото или не привлече трето лице – помагач, той губи възможността да направи това по-късно;

ЧАСТ ТРЕТА
ВРЪЧВАНЕ НА ПРИЗОВКИ, СЪОБЩЕНИЯ И КНИЖА
ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДОКУМЕНТИ ПО ДЕЛОТО
чл.17 ал./1/. Към исковата молба се представят преписи от исковата молба и от приложенията към нея според броя на ответниците;
ал./2/. Посочените в алинея 1 документи, с изключение на писмените доказателства, се представят на български език, на езика, на който е сключен договорът или на езика, на който страните са водили кореспонденцията помежду си. Преводът на книжата, които не са на съответния език се извършва по нареждане на Секретаря за сметка на страната, представила книжата.
ал./З/. Ако книжата са представени на език, преводът на който е свързан с трудности, Секретарят на съда задължава съответната страна да ги представи в превод на английски, френски, немски, руски, италиански или испански език, като даде подходящ срок за това. Ако преводът не бъде представен в дадения на страната срок, исковата молба се връща.

ИЗПРАЩАНЕ И ВРЪЧВАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯ, КНИЖА И ДОКУМЕНТИ
чл.18 ал./1/. Всички писмени съобщения, изходящи от Арбитражния съд, Секретаря, Арбитражния състав или от страна, както и всички документи, приложени към тях, могат да бъдат връчени на адресата лично или доставени чрез куриер, електронна поща или чрез други средства за комуникация, които позволяват документиране на изпращането и получаването на съобщението от и на съответния адрес, при условията на ал. 2.
ал./2/. Изпращане и получаване на писмени съобщения и приложени към тях документи по електронен път чрез електронна поща може да се извършва, когато адресатът изрично се е съгласил с този начин на комуникация и е предоставил на Арбитражния съд електронен адрес.
ал./З/. Писмени съобщения и документи могат да се връчват на страна и чрез връчването им на посочен от страната процесуален представител.
ал./4/. Счита се, че писмени съобщения или документи, изпратени от Секретаря, са получени от страната по делото, ако са били доставени лично или е направен опит за доставяне чрез куриер или по електронен път на адреса определен съгласно тази разпоредба, а именно: адресът, който е посочен писмено по делото от съответната страна или от нейния процесуален представител; или при липса на такъв – адресът, който е посочен от страната за целите на получаване на съобщения във връзка с арбитражното споразумение или договора, за който това споразумение се отнася;
ал./5/. Страна, която е променила за постоянно или временно адреса, който е съобщила по делото или на който е била уведомена веднъж, е длъжна да уведоми Секретаря за новия си адрес. Всяка страна е длъжна да осигури спазване на това задължение и от своя представител по делото. При неизпълнение на тези задължения съобщението или документите се изпращат на последния известен адрес на страната или на нейния представител и се смятат за връчени на третия ден след изпращането.
ал./6/. Всички документи и книжа се смятат за връчени и когато получателят е отказал или не се е явил в пощенската служба да го получи, ако тя удостовери това по надлежния ред.

ЧАСТ ЧЕТВЪРТА
ОБРАЗУВАНЕ НА АРБИТРАЖНИЯ СЪД
СЪСТАВ НА АРБИТРАЖНИЯ СЪД
чл.19 ал./1/. Арбитражният съд може да се състои от един или трима арбитри. Ако никоя от страните не е поискала делото да се разгледа от троен състав, арбитражното дело се разглежда от един арбитър, определен от Председателя на Арбитражния съд.
ал./2/. Ако арбитражният съд е от трима арбитри, в състава участват двамата посочени от страните арбитри, а третият арбитър, който е председател на състава, се определя от Председателя на АС при АСРП.
ал./3/. Председателят на Арбитражния съд може да предложи на страните да се съгласят делото да бъде разгледано и решено от един арбитър, който да определят по взаимно съгласие или да предоставят на Председателя на Арбитражния съд да го определи.
чл.20 Ако ищците или ответниците са няколко, те трябва да посочат по общо съгласие един арбитър и негов заместник. Ако не се постигне съгласие между ищците или ответниците, арбитърът и заместникът му се назначават от Председателя на Арбитражния съд.
чл.21 Решенията на Председателя на Арбитражния съд по чл.19 и чл.20 не подлежат на обжалване.

ЗАМЕСТВАНЕ НА АРБИТЪР
чл.22 ал./1/. Арбитър, който не приеме избора или е възпрепятстван да изпълнява задълженията си повече от 60 дни, е длъжен да уведоми писмено Секретаря на Арбитражния съд в 7-дневен срок от уведомяването за избора. Секретарят незабавно съобщава на съответната страна да посочи нов арбитър. Същото задължение има и арбитър, за когото е възникнало основание за несъвместимост, предвидено в Устава на Арбитражния съд при Асоциация за развитие на правото.
ал./2/. Председателят на арбитражния състав се заменя по реда, по който е бил избран.

ОТВОД НА АРБИТЪР
чл. 23 ал./1/. Когато на едно лице е предложено да бъде арбитър, то трябва да посочи всички обстоятелства, които могат да породят основателни съмнения за неговата безпристрастност или независимост, като представи на Секретаря на съда декларация, в която са отразени тези обстоятелства. Арбитърът има това задължение и след неговото назначаване.
ал./2/. Всяка страна има право да иска отвод на арбитъра и на председателя на арбитражния състав, ако са възникнали съмнения в тяхната безпристрастност или ако съществуват данни, че те лично, пряко или косвено са заинтересовани от изхода на делото или ако той не притежава необходимата квалификация, уговорена от страните.
ал./З/. Страната може да иска отвод на арбитър, назначен от нея или в чието назначаване е участвувала, само поради основания, които са й станали известни след назначаването.
чл. 24 ал./1/. Страните могат да уговарят процедурата за отвод. Те не могат да изключат прилагането на чл. 27.
ал./2. При липса на споразумение отвод на арбитър може да се направи не по- късно от 15 дни след като страната е узнала за образуването на арбитражния съд или след като е научила за обстоятелствата, които дават основания за отвода.
ал./З/. Искането за отвод се прави писмено до арбитражния състав, като се посочват подробно основанията за това.
ал./4/. Арбитражният състав се произнася по отвода освен ако арбитърът се оттегли от своята функция или другата страна се съгласи с отвода.
чл.25 Ако арбитражният съд не уважи отвода, страната, която го е предявила, може в седемдневен срок от уведомяването й да поиска от Софийския градски съд да се произнесе по него.
ал./2/. Арбитражният съд може да продължи разглеждането на делото и да постанови по него решение въпреки отвода и жалбата по ал. 1.

ЧАСТ ПЕТА
РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЛОТО
МЯСТО НА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЛОТО
чл.26 ал./1/. Заседанията на Арбитражния съд се провеждат в гр.Пловдив.
ал./2/. По молба на страните или по свой почин Арбитражният състав при необходимост може да проведе заседанията си и на друго място.

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАНИЯ
чл.27 ал./1/. Заседанията на Арбитражният съд не са публични, освен по изрично съгласие на страните;
ал./2/. Арбитражният състав определя датата и часа на разглеждане на делото, за което уведомява страните
ал. /З/. Заседанията не могат да се провеждат в неприсъствени дни.

ПОДГОТВИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ
чл.28 ал./1/. Арбитражният състав проверява подготвено ли е делото за разглеждане и взема мерки за изясняване на обстоятелствата по делото и попълването му с доказателства с цел то да бъде бързо, икономично и правилно решено. За тази цел делото може да бъде внесено в подготвително заседание без призоваване на страните, като те се уведомяват от състава за взетите мерки и за сроковете за тяхното изпълнение.
ал./2/. Арбитърът или председателят на арбитражния състав могат да дадат на Секретаря на съда отделни разпореждания във връзка с подготовката на делото. Арбитърът или председателят на арбитражния състав насрочват делото и възлагат на Секретаря призоваването на страните, свидетелите, вещите лица и преводачите.
ал./З/. Преди внасяне на делото за разглеждане в открито заседание, арбитърът или председателят на арбитражния състав, проверява редовността и допустимостта на предявените искове, исканията и възраженията на страните и в закрито заседание може да се произнесе по допускането на доказателства.

ЕЗИК ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЛАТА
чл.29 ал./1/. Разглеждането на делото става на български език, но ако една от страните е със седалище или е гражданин на чужда държава, страните могат да се споразумеят да бъде използван и друг език.
ал./2/. Споразумението трябва да се постигне преди образуване на арбитражен състав, който назначава преводач.
ал./З/. Възнаграждението на преводача е за сметка на тази страна, която го е поискала, независимо от изхода на делото.

РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЛОТО
чл.30 Делото се разглежда в заседание, на което страните могат да участват лично или чрез надлежно овластени представители. Страните следва да са призовани за заседанието най-малко 7 дни преди провеждането му. Делото се разглежда без призоваване на страните, ако ответникът в отговора на исковата молба признава иска.
чл.31 Страните могат да се съгласят делото да се реши само въз основа на писмени доказателства и становища, без да бъдат призовавани. Арбитражният съд може да насрочи заседание с участие на страните, ако това е необходимо за правилното решаване на делото.

чл.32 Производството по делата пред Арбитражния съд е конфиденциално. Материали по делата се предоставят само на страната, нейния законен представител или на процесуалния й представител по делото.

НЕЯВЯВАНЕ НА СТРАНА
чл.33 ал./1/. Неявяването на страна, надлежно известена за времето и мястото на арбитражното заседание, не е основание за отлагане на делото. Това може да стане, само ако неявилата се страна е поискала то да бъде отложено по уважителни причини.
ал./2/. Всяка страна може да поиска делото да бъде разгледано в нейно отсъствие.

СПОГОДБА
чл.34 ал./1/. След откриване на заседанието арбитражният състав приканва страните да приключат делото със спогодба.
ал./2/. Арбитражният състав може да прави предложение за спогодба във всяко положение на делото до постановяване на решението.
ал./З/. Ако страните постигнат спогодба пред Арбитражния състав, тя се вписва в
протокола на заседанието и се подписва от страните и от арбитъра или арбитрите. Страните могат да поискат спогодбата да бъде възпроизведена в арбитражно решение при уговорени условия.

ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ИСКА
чл.35 Ако страните не са уговорили друго, ищецът може да поиска от Арбитражния съд да наложи на ответника подходящи мерки за обезпечаване на правата му, предявени с иска. Молителят е длъжен да посочи конкретна мярка или мерки, които не могат да засягат трети лица. При допускане на исканите мерки, Арбитражният съд може да определи гаранция, която молителят да представи

ДОКАЗАТЕЛСТВА И ДОКАЗАТЕЛСТВЕНИ СРЕДСТВА
чл.36 ал. /1/. Арбитражният състав преценява допустимостта, относимостта, значението и тежестта на доказателствата поотделно и в съвкупност по свое вътрешно убеждение.
ал. /2/. Страните могат да постигнат съгласие относно правилата за събиране на доказателства и допустимите доказателствени средства. При липса на съгласие между страните или ако това е необходимо за осигуряване на равенството между страните и възможността на всяка от тях да защити правата си, Арбитражният състав може самостоятелно да определя правилата за събиране на доказателства или да се отклони от уговореното между страните.
ал./З/. С оглед на обстоятелствата по делото Арбитражният състав може да приеме за доказани твърдени от едната страна факти, за които друга страна е създала пречки за събиране на допуснати от него доказателства.
ал./4/. След консултация със страните Арбитражният състав има право да обяви, че представянето на доказателства е допустимо до определен етап на производството
чл.37 ал./1/. Арбитражният състав може да изисква от страните да представят и други доказателства, да назначава вещи лица и да изисква от организации или физически лица удостоверения или други намиращи се в тях документи, когато това е необходимо, за да се разкрие истината по делото. За служебно събраните доказателства страните се уведомяват своевременно и им се дава подходящ срок за вземане на становище и представяне на насрещни доказателства.
ал./2/. Арбитражният състав може да разпореди на страните да предоставят на вещите лица необходимите сведения или да им осигурят достъп за проверка на документи, стоки или други вещи. когато това е необходимо за изготвяне на заключението. Той може по искане на всяка от страните или по свой почин да
задължи вещото лице, след като представи своето заключение, да участва в заседание, за да даде пояснения. По искане на страните могат да се назначават и други вещи лица, за да дадат заключение по спорния въпрос. Заинтересованата страна следва да представи и приложи по надлежния ред всички доказателства, върху които са изградени заключенията на вещите лица, освен ако и двете страни се съгласят за противното.
ал./З/. За събиране на доказателства в чужбина Арбитражният състав може да делегира един от своите членове, като разноските се внасят предварително от страната, поискала събиране на доказателствата.
ал./4/. Свидетели се разпитват при режим на призоваване или при режим на довеждане от страната, която ги е посочила и е изяснила какви обстоятелства ще установят. Свидетелски показания могат да бъдат представяни и в писмена форма. По искане на всяка от страните или по своя инициатива Арбитражният състав може да изиска разпит на свидетеля в арбитражно заседание. При неявяване на свидетеля за разпит без уважителна причина, Арбитражният състав може да изключи показанията му от доказателствата по делото.
чл.38 Арбитражният състав може да определи краен срок за посочване и представяне на доказателства. Срокът може да бъде продължен или възстановен при наличие на уважителни причини, които страната трябва да посочи своевременно.

ПРИЛОЖИМ ЗАКОН
чл.39 ал./1/. Арбитражният съд решава спора, като прилага избрания от страните закон. Ако друго не е уговорено, изборът на закон се отнася до материалното право, а не до стълкновителните норми.
/2/. Ако страните не са посочили приложимия закон, арбитражният съд прилага закона, посочен от стълкновителните норми, които счита за приложими.
/3/. Във всички случаи арбитражният съд прилага условията на договора и взема предвид търговските обичаи.
/4/. Арбитражното решение е окончателно и слага край на спора.

ИЗМЕНЕНИЕ НА ИСКА
чл.40 ал./1/. По всяко време на арбитражното производство всяка от страните може да измени или допълни своя иск по основание и размер или своето възражение, освен ако е уговорено друго.
ал./2/. Арбитражният съд може да не допусне исканото изменение, ако сметне, че то ще създаде особени затруднения за другата страна. Тези правила се прилагат и за изменение на насрещния иск.
ал./З/. При смърт на страна- физическо лице или ако юридическото лице престане да съществува, производството по делото продължава в лицето на наследника/ правоприемника, ако има такъв.
ал./4/. Изменение на иска чрез заменяне на някоя от страните с друго лице е допустимо със съгласие на двете страни и на лицето, което встъпва като страна по делото.

ПРИВЛИЧАНЕ НА ТРЕТО ЛИЦЕ
чл.41 ал./1/ С исковата молба ищецът, а с отговора на исковата молба – ответникът, може да привлече трето лице, когато това лице има право да встъпи, за да помага.
ал./2/. Страната, която има обратен иск срещу третото лице, може да го предяви за съвместно разглеждане едновременно с искането за привличане.

СПИРАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО
чл.42 ал./1/. Производството по делото се спира:
т.1 по общо съгласие на страните;
т.2 когато в съд или друг арбитражен съд се разглежда дело, решението по което ще има значение за правилното решаване на спора;
т.З в предвидените от Закона случаи.
ал./2/. Спряното дело се възобновява по искане страните или при отпадане на основанието за спиране.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО ПО ДЕЛОТО
чл.43 ал./1/. Производството по делото се прекратява с определение , когато:
т.1 ищецът оттегли иска си, освен ако ответникът възрази и арбитражният съд намери, че ответникът има законен интерес от постановяване на решение;
т.2 страните са съгласни производството да се прекрати;
т.З Арбитражният съд намери, че има друга пречка за разглеждане на делото по същество;
т.4 в предвидените в Закона случаи;
т.5 ако в шестмесечен срок от спирането на делото на основание чл.47, ал. 1, т.1 никоя от страните не поиска възобновяване на делото;
т.6 поради неплащане на арбитражни такси или на първоначален депозит за разноски, производството остане без движение в течение на повече от три месеца.

ПРОТОКОЛ ОТ АРБИТРАЖНО ЗАСЕДАНИЕ
чл.44 ал./1/. За арбитражното заседание се съставя протокол, който се подписва от арбитъра или от председателя на състава, както и от лицето, което го е изготвило.
ал./2/. По молба на страната, с определение на Решаващия орган, протоколът може да бъде поправен или допълнен, ако в него са допуснати грешка или пропуск.

ЧАСТ ШЕСТА
АРБИТРАЖНО РЕШЕНИЕ
ПРИКЛЮЧВАНЕ НА АРБИТРАЖНОТО ПРОИЗВОДСТВО
чл.45 ал./1/. Арбитражното производство завършва с постановяване на решение.
ал./2/. Решение се постановява не само при признание на иска, но и при отказ от иска. Когато обстоятелствата по делото налагат, по него може да бъде постановено предварително или частично решение.
ал. /З/. Решение , което отразява постигната между страните спогодба има силата на обикновено решение.
ал./4/. Когато арбитри по делата са лица извън листите на арбитражния съд, Председателят на АС назначава комисия от трима арбитри, които проверяват дали постановеният акт, с който приключва арбитражното производство, съответства на формалните изисквания на ЗМТА и Правилника на АС. Комисията е длъжна да се произнесе в писмена форма в тридневен срок от депозирането на акта при Секретаря от страна на Арбитражния състав.
ал./5/. Арбитражният състав е длъжен да се съобрази с предписанията и отстрани указаните му формални недостатъци на акта в тридневен срок от постъпване на предписанията на Комисията при Секретаря. Актът не се вписва в описната книга до отстраняване на недостатъците.
чл.46 След като Арбитражния състав намери, че всички обстоятелства, които са свързани със спора, са достатъчно изяснени, той обявява устните състезания за приключени и пристъпва към постановяване на решението.
чл.47 ал./1/. Решението се взема след обсъждане с мнозинство от членовете на Арбитражния състав. Обсъждането може да стане и чрез конферентна връзка или други технически средства. В случай, че не се постигне мнозинство, решението се постановява от председателя.
ал./2/. Решението трябва да бъде мотивирано, освен ако то възпроизвежда уговорена от страните спогодба.
ал./З/. Решението се подписва от арбитъра или от арбитрите. При арбитражно производство с повече от един арбитър подписите на мнозинството от членовете на арбитражния съд са достатъчни, ако подписалите го са посочили причината за липсващия подпис.
чл.48 ал./1/. Решението, подписано от арбитрите, се изпраща на страните. То се смята за обявено с връчването му на една от тях. С връчването му то влиза в сила, става задължително за страните и подлежи на принудително изпълнение.
ал./2/. Когато арбитрите са повече от един, решението се постановява с мнозинство освен ако страните са уговорили друго. Арбитърът, който не е съгласен с решението, излага писмено своето особено мнение.
ал./З/. Арбитражното решение е окончателно и слага край на спора.
чл. 49 Арбитражният състав може по своя инициатива да възобнови съдебното дирене, ако до постановяване на решението установи, че то се нуждае от изясняване на обстоятелства или допълване с доказателства, които са от значение за правилното му решаване.

СЪДЪРЖАНИЕ НА РЕШЕНИЕТО
чл.50 ал./1/. Решението трябва да съдържа:
т.1 наименование на Арбитражния съд;
т.2 дата и място на постановяване на решението;
т.З имената на арбитрите;
т.4 наименование на страните и другите лица, които участват в делото;
т.5 предмет на спора и кратко изложение на обстоятелствата по делото;
т.6 диспозитив на решението;
т.7 мотиви на решението;
т.8 подписи на арбитрите.
ал./2/. Решението се изготвя и предава в срок до 30 дни след изтичане на определения от Арбитражния състав срок за представяне на писмени становища, а при представяне на особеното мнение, след изтичане на седемдневен срок от представяне на особеното мнение.
ал./З/. По дела с фактическа и правна сложност срокът за постановяване на решението е двумесечен. Преценката се прави от Арбитражния състав, който уведомява страните за това при приключване на устните състезания.
ал./4/. Председателят на Арбитражния съд може при нужда да продължи срока по предходната алинея.
ал./5/. След постановяване на решението, то се подрежда в книгата за решенията и се съобщава на страните по делото от Секретаря.
ал./6/. Препис от решението, подписано от арбитражния състав, се изпраща на страните.
ал./7/. Страната, която лично или чрез процесуалния си представител по делото е получила заверен препис от решението, може да получи повторно само препис от решението върху всяка страница от диспозитива, на което изрично се отбелязва „не важи за изпълнение“. Повторно заверен препис й се издава само ако представи удостоверение от СГС, че въз основа на решението, от което е издаден преписът по предходното изречение, не е издаван изпълнителен лист.

ПОПРАВКА НА РЕШЕНИЕТО
чл.51 Арбитражният съд по искане на всяка от страните или по свой почин може да поправи решението относно пресмятането, написването или друга явна фактическа грешка, която е допуснал. За исканата поправка другата сграна се уведомява ог молителя или от арбитражния съд, ако действува по свой почин.

ТЪЛКУВАНЕ НА РЕШЕНИЕТО
Чл.52 Всяка страна, след като уведоми другата, може да поиска от арбитражния съд тълкуване на решението.

РЕД ЗА ПОПРАВЯНЕ ИЛИ ТЪЛКУВАНЕ НА РЕШЕНИЕТО
чл.53 ал./1/. Искането за поправка или тълкуване трябва да бъде направено в двумесечен срок след получаване на решението, освен ако страните са уговорили друг срок. Когато арбитражният съд действува по свой почин, той извършва поправката в двумесечен срок от постановяване на решението.
ал./2/. По поправката и тълкуването на решението арбитражният съд изслушва страните или им дава възможност да представят в определен от него срок писмените си становища. Той се произнася по поправката или тълкуването в едномесечен срок от искането. Поправката и тълкуването стават част от решението.

ДОПЪЛНИТЕЛНО РЕШЕНИЕ

чл.54 ал./1/. Арбитражният съд по искане на страните може да постанови допълнително решение по претенции, по които не се е произнесъл. Страната, която иска допълването, трябва да уведоми другата страна за направеното от нея искане в едномесечен срок от получаване на решението.
ал./2/. Когато искането е основателно, арбитражният съд постановява допълнително решение в едномесечен срок при спазване съответно разпоредбата на чл. 58, ал. 2.

ЧАСТ СЕДМА
АРБИТРАЖНИ ТАКСИ И РАЗНОСКИ
АРБИТРАЖНИ ТАКСИ
чл. 55 ал./1/. Изчисляването и разпределението на арбитражните такси и покриване разходите на Арбитражния съд става в съответствие с тарифите за арбитражните такси и разноски и тарифите за възнаграждения на арбитрите, които са неразделна част от настоящия правилник.
ал./2/ Секретарят на съда или Арбитражният състав могат да задължат страната, която иска да бъдат събрани доказателства, да внесе депозит за разноски за събиране на исканите доказателства, като определи подходящ срок за това.
ал./З/. Не се извършват действия, за които не е внесен депозит.
ал./4/. Арбитражният състав определя възнагражденията на преводачите, секретар-стенографа и вещите лица, както и техните командировъчни пари, когато се налагат командировки.
ал./5/. На всички арбитри, включени в листите на АС при Асоциация за развитие на правото, се предоставя текстът на действащата тарифа за възнагражденията на арбитрите по вътрешни и международни дела.
ал./6/. На всички арбитри от международната листа, които не са български граждани, а също и на арбитри, които не са включени в листите на арбитражния съд, задължително се предоставя текстът на действащата тарифа, придружен с превод на езика, на който се води делото.

РАЗНОСКИ ПО АРБИТРАЖНОТО ДЕЛО
чл.56 ал./1/. С всяко решение по делото Арбитражният състав се произнася по разпределението на разноските в арбитражното производство. С всеки акт, който слага край на производството, Арбитражният състав трябва да се произнесе по разпределението на разноските в арбитражното производство.
ал./2/ Ако страните не са договорили друго, разходите за арбитражни такси, разноските на производството и разумните разноски на страните по делото се присъждат в тежест на страната, срещу която е постановено решението. Когато искът е уважен частично, те се присъждат пропорционално на уважената част от иска.
ал./З/. Страната, която претендира да й бъдат присъдени разходи за нейната защита, трябва да представи доказателства за тях. По искане на страна Арбитражният състав, има право да присъди разходи в по-нисък размер, ако намери, че претендираните от страната разходи са прекомерни.
ал./4/. При прекратяване на производството поради оттегляне на иск, липса на компетентност, или поради невнасяне на арбитражни такси, ответникът може да поиска Арбитражният състав да му присъди направените от него разноски във връзка със същия иск.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§1. По всички въпроси, които не са уредени изрично в този Правилник, органите на Арбитражния съд действат в духа на Правилника и извършват необходимото за постановяване на валидно арбитражно решение, което подлежи на изпълнение съгласно закона.